Kan man rejse til Maldiverne på budget? Og hvordan finder man det bedste resort?
Det bliver nok aldrig decideret billigt at rejse til Maldiverne, men man behøver altså ikke at betale over 100.000 kr. for en tur.
På denne side vil jeg dele mine erfaringer om, hvad man skal overveje før man bestiller, hvad man kan forvente, hvilket hotel der passer ens behov, hvilken sæson der er bedst og hvordan man bestiller.
Men pas på - man bliver nemt ramt af Maldivitis, og det der skulle være "once in a lifetime" bliver hurtigt til flere ture!
Fælles for øerne
På Maldiverne lever de efter streng islamisk lov. Det er ikke noget man mærker meget til som turist (i hvert fald ikke hvis man bor på resort), men der er alligevel nogle regler som er gode at kende:
- Svinekød fås faktisk ikke og må ikke indføres (Dog serverer enkelte resorts Bacon).
- Alkohol kan kun fås på resort-øer (og på bar-både på de største lokaløer), og man ikke må medbringe det hjemmefra - de scanner bagagen og konfiskerer det ved ankomst.
- Kvinder skal være iført tækkelig påklædning på lokal-øerne udenfor hotelområdet. (Tildækkede skuldre og knæ og ikke for dyb kavalergang).

Hejren finder man på alle øerne

Det er svært at komme uden om flotte fisk

Restaurant og strand på lille hotel på lokalø

Lokaløerne har charme

Typisk beachvilla på resort

Der kan godt være en del vildnis foran villaen

Luxuriøs vandvilla

Der bliver gjort noget ud af de særlige dage
Lokal-ø eller resort-ø?
Lokal-ø:
Man kan tage til en lokal-ø, hvor man bor side om side med lokalbefolkningen. En lokal-ø er typisk 400*1000 meter, så alt foregår til fods. Man bor på et almindeligt hotelværelse. Nogle hoteller ligger ved privat strand, mens andre ligger længere inde på øen, hvor man så skal have dækket skuldre og knæ, når man bevæger sig ned til "turist-stranden" eller "bikini-stranden", som er eneste sted, hvor man må være iført badedragt/bikini. Man kan ikke købe alkohol på lokaløerne – dog har de mest turistede lokaløer en flydende bar, da man gerne må drikke alkohol på havet. (sær regel…).
Man spiser på de forskellige hotellers restauranter, og man kan typisk vælge mellem morgenmad, halvpension med morgenmad og aftensmad eller helpension med morgenmad, frokost og aftensmad. Det er ofte billigt at få halv- eller helpension, men det er så ofte en fast menu, hvilket ikke altid er lige børnevenligt. Enkelte hoteller har dog buffet. Man kan på de fleste lokal-øer få pasta, burger og pizza på mindst 1 restaurant på øen, og mange steder vil de gøre rigtig meget for at gæsterne er tilfredse, så man kan altid tage en snak med kokken om ens ønsker.
Resort-ø:
Et resort fylder en hel ø. Øerne svinger i størrelse, men de største er som lokal-øerne, og de mindste kan man gå rundt om på 7-10 minutter. Det lyder måske lidt klaustrofobisk og angstprovokerende, men sådan føles det slet ikke, når man er der. Resorts'ne er den ultimative afslapning. Man skal ikke tænke over noget. Man har typisk sin egen bungalow, med egne solstole på stranden, eget fast bord i restauranten og spisetider indenfor et fast tidsrum (hvis man har måltider med i prisen).
Man har afslappet tøj på og har bare fødder (også i de fleste restauranter), så man behøver kun et par klip-klappere.
Børn er velkomne på de fleste resorts, men nogle øer er delt op og har en "børnefri zone". Dette er intet problem. Nogle resorts har værelser til 2 voksne og 2 børn, hvis børnene er under 12 eller 15 år. Vigtigt at vide hvornår det er 12, og hvornår det er 15, hvis man har børn i den alder, da der er rigtig mange penge at spare. Det står ikke altid tydeligt på booking-portalerne, så jeg tjekker altid hotellets egen hjemmeside eller skriver til dem, for at være sikker.
Man skal overveje, om man vil have mad med i prisen. Har man børn som er kræsne, og som bliver sultne mellem måltiderne, og/eller kan man godt lide vin, øl og drinks, så skal man tage all inclusive. Mad og drikke er dyrt, hvis det ikke er inkluderet i prisen, og der er typisk ikke mange andre valgmuligheder end den fælles buffetrestaurant alligevel. De større øer har 1-3 a la carte restauranter, hvor man kan få rabat hvis man har all inclusive. Få øer har mange restauranter, men skal man kunne vælge frit i mellem dem, så koster det....
Skal man vælge en vand-villa på pæle, en bungalow på stranden eller et billigere værelse uden havudsigt? Det er en smagssag. Nogle elsker det luxuriøse i en vand-villa, og det at kunne gå direkte ned i vandet fra terrassen. Andre elsker at ligge på stranden omkranset af flora og fauna. Og andre igen har bare brug for et sted at sove, da de dykker og snorkler hele dagen. Jeg vil altid vælge en værelsestype som ligger på stranden, da jeg holder af udsigten over vandet omkranset af grønt, og med dyrelyde og dyreliv man kan følge med i. Men hvis det er for dyrt, vil jeg hellere vælge et billigt værelse med udsigt til haven end slet ikke at komme afsted!
Udflugter
På e fleste øer har de disse udflugter:
- udflugt til lokal-ø (hvis man bor på resort-ø)
- udflugt til resort-ø (hvis man bor på lokal-ø. Typisk meget dyrt)
- solnedgangstur med delfiner
- snorkleture til steder med skildpadder, manta-rokker eller hvalhajer (afhængigt af sæson og atoll)
- snorkleture til øde sandbanker / picnic islands
- fisketure.
Man skal dog være opmærksom på, at mange steder skal børn være fyldt 12 for at tage på snorkletur og 16 for at tage på fisketur.
En væsentlig aktivitet på øerne er snorkling - og dykning hvis man er til den slags. Der er dykkercentre på næsten alle øer, og som voksen kan man altid tage ud på tur, men har man børn med eller ikke ønsker at skulle ud med båd, er det en god idé at sikre sig, at der er snorkling fra stranden (dvs. et let tilgængeligt "house reef").

Delfintur i solnedgangen

dykkertur med rokker

Snorkleudflugt til et skildpadderev

Velkommen til lokalø

Rengvejr i oktober 2019

Solskin i juli 2016

Flot vejr i februar 2018

Smukt vejr inden solnedgang i oktober 2018

Et truende regnvejr februar 2024

Vi fik meget vand i februar 2024
Klima
Det er tørtid fra midt november til midt maj og regntid fra omkring 1. juni til omkring 1. november. Lige når monsunen vender omkring disse datoer, kan der komme noget skidt vejr, men det er typisk overstået på et par dage. I tørtiden kan det godt smådryppe lidt ind imellem og i regntiden kan der komme regulære tropeskyl – især om aftenen. Man skal være meget uheldig, hvis man har skidt vejr i mange dage. Men det kan selvfølgelig ske i regntiden….
Vores oplevelser har været:
- Juli 2016: På 10 dage havde vi småregn en enkelt aften og en halv dags tropeskyl
- Februar 2018: På 10 dage havde vi småregn et par gange sidst på eftermiddagen.
- Oktober 2018: På 8 dage så vi ikke en dråbe!
- Oktober 2019: På 10 dage havde vi regn og overskyet 7 dage og kun 3 dage med sol - men det hører ikke til normalen
- Februar 2024: på 9 dage havde vi meget blandet vejr - tror kun vi slap helt for regn 3 dage, og så havde vi 2 dage med decideret møgvejr. Resten var med sol, overskyet og byger i en god blanding. Men det var tæt på ækvator, hvor det typisk regner mere.
- Februar 2025: 9 dage med non-stop solskin!
Umiddelbart duer alle sæsoner men regntiden er voldsomt meget billigere, men så er der altså ingen garanti for vejret.
Valuta
Alle hoteller tager kreditkort og man kan få skrevet alle køb på værelset og betale med kreditkort inden afrejse. Det er ofte svært og dyrt at hæve penge dernede.
På lokaløerne vil de helst have Ruffias, så hvis man betaler i dollars er prisen højere. De tager dollars alle steder, men der er ikke meget at købe.
Drikkepenge er værdsat men ikke nødvendigt - i hvert fald på resorts. Hvis du vil give drikkepenge, så tag små nye dollarsedler med hjemmefra. De lokale har svært ved at omsætte dollarsedler, hvis de er for slidte. Det er ikke til at opstøve små Ruffias i lufthavnen dernede.
Man kan give drikkepenge løbende til de enkelte tjenere og rengøringsfolk, men man kan også efterlade en kuvert med kontanter i receptionen til deling mellem personalet inden afrejse.

Spa og massage skrives på værelset

Det kostede kun en smule at spille golf og det blev skrevet på værelset

Er du til vandflyver

eller er du til speedbåd

Eller måske inenrigsfly?

Busholdepladsen i lufthavnen

Udsigten fejler ikke noget fra indenrigsflyet
Transfer
Der er 3 måder at komme fra lufthavnen ud til sin ø. De afhænger dog af hvor langt væk øen ligger fra Male. Speedbåd og vandfly opererer kun i dagslys, så man skal være opmærksom på sine flytider. Man kan altid spørge hotellet hvad seneste ankomst og tidligste afrejse fra hotellet må være. Det er typisk noget med seneste flyankomst må være 15.15-16.00 og tidligste hjemrejsefly må være 9.00-10.15 afhængigt af hvor lang transfertiden er.
- Speedbåd koster ca. 500-1300 kr. pr. person. Det går rimelig nemt og man venter sjældent over 1 time i lufthavnen. Turen med speedbåd varer normalt højest 1 time. Står der at turen varer længere, er det fordi man skal krydse mellem 2 atoller og dermed ud på mere åbent hav. I så fald kan turen være meget hård, hvis det blæser. Så bør man overveje om man kan flyve i stedet - med mindre man er søstærk.
- Vandfly koster ca. 2500-3500 kr. pr. person – børn under 12 koster det halve. Absolut mest behageligt og en flot tur som typisk varer omkring en halv time. Det går som regel smooth, men nogen gange er der ventetid i lufthavnen. Men billigt er det jo ikke….
- Indenrigsfly+speedbåd koster ca. 1500-2300 kr pr. person og bruges til de steder som ligger langt væk fra Male – enten nordpå eller sydpå. Så flyver man til en lokal-ø i en indenrigsflyver og fortsætter så med speedbåd resten af vejen. Der kan være en del ventetid på indenrigsflyet, så det er en lidt hårdere omgang ovenpå en i forvejen lang flyvetur - især når man skal hjem, hvis man har en tidlig afgang fra Male, så skal man nogen gange afsted kl.02.30 fra resortet.
Transport
Vi flyver fra København til Male (Velana international airport). Der er lidt forskel på hvor lang rejsetiden er er på de forskellige selskaber. Men jeg vil anbefale Qatar, Emirates og Etihad.
- Qatar har de bedste flyvetider og det bedste udvalg af fly og koster typisk 7.000-11.000 kr. pr. person, jo før man køber des billiere er det, men når de har kampagne har man nogen gange kunnet få billetter til 5000-6000 kr. pr. person. Følg dem på Facebook, så får man besked, når der er kampagne.
Efter Corona er priserne dog eksploderet, så det kan være svært at finde en god afgang til under 9000 kr. i højsæsonen. Der er også et mindre udbud af flyvninger nu end tidligere, og der sker ofte ændringer til de planlagte tider.
- Emirates koster ca. det samme som Qatar, men deres hjemrejse er typisk omkring 17 timer hjem. Med Emirates får man lang ventetid i lufthavnen i Male på hjemvejen, da vandflyveren/speedbåden som regel senest ankommer kl. 17 og flyet først flyver ca. 22.30
- Ethiad er lidt nyere på ruten. Vi har benyttet dem før til andre rejsemål og har været meget tilfredse. De har ikke helt så mange afgange, men hvis man er fleksibel, er det et godt bud.
- Condor er sidste nye fund. De kan ikke findes på Momondo, så man skal ind på deres hjemmeside. I øjeblikket flyver de kun til Maldiverne i vinterhalvåret, men de er konkurrencedygtige, har gode flytider og har lækre nye fly. Men benpladsen er ikke den største...
Hvis et fly med ankomst i Male mellem 15 og 16 er forsinket på udturen, så kan man risikere ikke at nå sidste vandfly, og så kan man blive nødt til at overnatte i Male/Hulhumale. Resortet betaler og arrangerer det oftest – men man får ikke penge retur. Er man på lokal-ø skal man nok lige spørge hotellet, hvordan de forholder sig ved forsinkelser. Ankommer flyet senere end 15.30 og man skal videre med vandfly, bør man selv arrangere første overnatning på hotel i Male/Hulhumale.


Skal det være på stranden?

Skal der være pool?

Er et billigt gardenroom alt du behøver?

Der er også pænt på lokaløer

Er du mere til vandvilla?
Priser
Resort-ø
Hvis man skal have den billigste pris skal man rejse i oktober og herefter er det maj - september. Man kan være heldig at finde et fly til 6000 kr. pr. person, og man kan være heldig at finde resort-hoteller til 2500-1400 kr. pr. værelse pr nat med all inclusive for 2 personer. Man skal huske at indregne de 450-3500 kr. for transfer pr. person. Til gengæld bruger man ingen penge dernede - med mindre man dykker, får massage eller vil på udflugter (solnedgangscruise er typisk med i all inclusive).
Lokal-ø
Nogle hoteller har familieværelser til 4-5 personer, og man kan ofte i lavsæsonen maj-oktober finde værelser for 500 kr. pr. nat. Mad koster ikke så meget på lokaløer som på resortøer, og man bruger jo typisk ingen penge på alkohol... Så med fleksible datoer og lidt god research kan man komme 2 voksne og 2 børn til Maldiverne 10 dage alt i alt med mad og det hele for 45.000 kr.
Booking
Jeg plejer at søge efter fly på Momondo. Når jeg har fundet den billigste rejsedag og en passende rute, så booker jeg oftest flyet på flyselskabets egen hjemmeside og hotel på booking.com. Ind i mellem kan man booke billigere på hotellets egen hjemmeside - men det er ikke ofte jeg oplever det.
Transfer bookes direkte hos hotellet - man kan ikke selv booke transfer. Hotellet sender en mail et par dage efter booking og anmoder om flytider, og så klarer de resten. Det er ret nemt!
Mange har også gode erfaringer med det danske firma Rejselyst.dk. De har også en meget stor viden om Maldiverne og kan skaffe gode priser på resorts. Jeg har selv fået et tilbud fra Matti efter en lang hyggelig telefonsamtale, men grundet Corona valgte vi at blive i Europa. Men jeg booker gerne hos Rejselyst en anden gang.
Det vigtigste
Efterlad kun dine fodaftryk, og tag kun minderne og dit plasticaffald med hjem!
Pas på koralrevet. Rør ikke ved korallerne, og brug en solcreme som ikke ødelægger koralrevet. Jeg bruger Weleda Edelweiss eller SunBum.
Pas på dyrelivet. Deltag ikke i fodring af hajer/fisk, da det ødelægger deres naturlige adfærd, og dermed kan gøre det farligt at bade - og så er det i øvrigt ulovligt på Maldiverne!
